Jolka

Jolka, (Russisch & Palaans: Ёлка, Jolka), is de hoofdstad van de volksrepubliek Palana en telt 1.140.518 inwoners (01-01-2024). Jolka betekent letterlijk vertaalt vanuit het Palaans ‘hoofdplaats’. Het toeval is dat Jolka in het Russisch ‘spar’ betekent.

Geschiedenis

De stad is gesticht rond 1600 als vissersplaats. Jolka ligt aan een baai en is daardoor beschermt door een lange natuurlijke landtong in het westen tegen de Grote Oceaan.

De stad was eeuwenlang niet veranderd en bestond voornamelijk uit houten huizen, versierd met nationale symbolen zoals bijvoorbeeld het symbool van de eeuwigheid en de maan. De bevolking leefde vooral van de handnijverheid, visserij en landbouw.

Pas begin 20ste eeuw groeide de bevolking gestaag en telde bij de onafhankelijkheid in 1917 zo’n 200.000 inwoners.

Vlak voor de Tweede Wereldoorlog telde de stad 350.000 inwoners, na de Japanse bezetting (1940-1945) was de stad nagenoeg verdwenen door bombardementen door Japan en door grote branden die waren veroorzaakt door het Palaanse verzet die gesteund werden door de USSR die de grootste leverancier was van o.a. wapens, munitie en voedsel.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de stad compleet herbouwd, met brede straten en grote pleinen en parken. Zelfs in de nieuwe binnenstad werd het stratenpatroon vervangen door haakse straten en grote representatieve gebouwen. Het grootste en politiek belangrijkste plein is het Eenheidsplein in het centrum waar optochten en parades plaatsvinden op de nationale feestdagen. In de jaren zestig werd de metro geopend en in 1990 volgde een nieuwe grotere luchthaven.

Industrie

Jolka heeft industriële sectoren en een dienstensector ontwikkeld die niet alleen van belang zijn voor de stad maar voor het hele land. Ook is Jolka het belangrijkste industriële centrum van Palana. De stad heeft meer dan 200 fabrieken.

De industriële ontwikkeling begon in de jaren 1880 en werd vergemakkelijkt door de bouw van de spoorwegen in dezelfde jaren.

Maar veel van de industriële infrastructuur werd vernietigd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Na de oorlog werd de ontwikkeling van de stad gekoppeld aan de ontwikkeling van de industrie, vooral in de R&D-intensieve sectoren. Jolka werd een belangrijke productieplaats voor onder andere vrachtwagens, tractoren, koelkasten, televisies, radio’s, fietsen, motors, horloges en metaalverwerkingsapparatuur.

Naast de machinebouw en elektronica heeft Jolka ook textiel, bouwmaterialen en voedselverwerking. Ongeveer 40% van de werkende bevolking is werkzaam in de industrie en meer dan 70% van de geproduceerde goederen wordt geëxporteerd naar het buitenland, voornamelijk naar China, het Gemenebest van Onafhankelijke Staten, Vietnam en Cuba.

Dienstensector

De dienstensector wordt door de regering gecontroleerd. Ondanks het huidige economische beleid in de dienstensector van de Palaanse regering is de sector in Jolka vergeleken met andere grote (hoofd)steden in Azië onderontwikkeld en laat trage groei zien.

De stad heeft een groot aantal universiteiten en andere hoge onderwijsinstellingen.

De grootste universiteit is de Staatsuniversiteit van Jolka.

Openbaar vervoer

Jolka beschikt over een metrosysteem, de metro Jolka. Het metrosysteem bestaat uit twee, gekleurde, lijnen en 28 stations:

Lijn 1 (blauw), de Arbeiders en Boeren-lijn. Stations: Aambeeld, Bijl, Boor, Eg, Hamer, Hark, Ploeg, Schep, Sikkel, Spade, Zaag, Zeis

Lijn 2 (rood), de Socialisme-lijn. Stations: Albanië, Bulgarije, China, Cuba, Duitse Democratische Republiek, Hongarije, Joegoslavië, Korea, Laos, Mongolië, Palana, Polen, Roemenië, Tsjechoslowakije, Unie van Socialistische Sovjet Republieken, Vietnam

Verder is er een goed georganiseerd (trolley)bus en tramsysteem door de hele stad.

Toeristische bezienswaardigheden

Toeristische bezienswaardigheden zijn onder andere het staatstheater, het staatsmuseum, het staatswarenhuis MIR, de staatsbibliotheek, overheidsgebouwen waaronder De Volksvergadering, de metro, rondvaarten door het centrum, de dierentuin en de vier grote pleinen:

-Eenheidsplein, het grootste, (tussen de 690 en de 750 meter lang en tussen de 96 en de 125 meter breed. De totale oppervlakte van het plein is 11,6 hectare), en politiek belangrijkste plein waar op de nationale feestdagen optochten en parades plaatsvinden, dit plein is niet zonder toestemmingsticket te betreden.

-Vriendschapsplein, plein met alle vlaggen van alle huidige en voormalige bevriende socialistische staten. Toeristen kunnen daar bijvoorbeeld nog de vlag van de USSR, Joegoslavië en de DDR zien wapperen.

-Vrijheidsplein, plein met monument ter herdenking van alle oorlogsslachtoffers en het einde van WO2.

-Leninplein, plein met in het midden een standbeeld van Lenin.

Verder zijn de, vaak immense, stadsparken een bezoek waard. De bekendste en het grootste stadspark is Park Popovo gelegen aan de rivier Fa, het park is aangelegd tussen 1945 en 1948 en is met 555 hectare groter dan Central Park in New York City. Jolka is voor buitenlandse bezoekers twee keer per week per vliegtuig te bereiken via Moskou of Beijing. Een visum voor de stad of het gehele land is vereist en de wachttijd voor een visum kan soms meer dan een maand zijn. De Palaanse autoriteiten zijn bezig deze lange wachttijd voor een visum te versnellen.

Gebedshuizen

Na de Tweede Wereldoorlog werden in het kader van het staatsatheïsme geen gebedshuizen ge(her)bouwt.

Pas in 2006, na het afschaffen van het staatsatheïsme, zijn er vijf gebedshuizen gebouwd: een Russisch-orthodoxe (2007), Boeddhistische (2008), rooms-katholieke (2008), Sjamanistische (2010) en protestantse (2011).

Stedenband

Moskou (1947), Vladivostok (1950), Havana (1962), Beijing (1992), Minsk (1995), Charkov (2000)